Juomisen merkitys treenaamiselle

Rakasta vettä!

Ohjenuorana ihmisille on, että joka päivä pitäisi juoda vähintään yksi - kaksi litraa vettä. Siihen ei sisälly urheillessa kulutettu neste, tai kuuman tai kylmän ilman aiheuttama lisävaje, joka pitää huomioida vielä erikseen. Yhtä treenatessa menetettyä kiloa kohden pitäisi juoda litra vettä.
Todella kylmässä ja kuumassa, veden tarve kasvaa huomattavasti.

Koiralla vedentarve on noin 0,5 dl / painokilo vuorokaudessa. Toisin sanoen 10 kiloinen koira juo normaalisti noin 5dl vettä päivässä. Tähän vaikuttaa myös koiran saama ravinto. Kuivamuonaa syövillä koirilla vedentarve on luonnollisesti korkeampi kuin ”kotiruualla” tai raakaruualla olevilla. Vedentarpeeseen koirilla vaikuttaa myös koiran alkuperäinen käyttötarkoitus ja oikeastaan karvapeite. Vinttikoirat ovat "ohuempi-ihoisia" ja kuivempia kuin kymiin olosuhteisiin jalostetut valjakkokoirat.

Myös ihmisillä veden tarpeeseen vaikuttaa syöty ravinto. Paljon kasviksia tai hedelmiä syövällä ihmisellä tulee kehoon nestettä myös näistä. Ja molemmilla luonnollisesti vaikuttaa siis ympäristön lämpötila ja liikkuminen.Mitä tapahtuu, jos vettä saa liian vähän?

Nestehukan ensimmäisiä oireita ovat tavallisesti päänsärky ja väsymys. Verenkierto heikkenee, ja lihakset saattavat krampata. Nestehukan aiheuttama lihasten kramppaaminen (jatkuva supistuminen) johtuu siitä, että lihas ei erota tuleeko käsky aivoista supistaa lihasta vai sähköisestä epätasapainosta ja tulkitsee siis nestehukan synnyttämän sähköisen epätasapainon käskyksi supistaa lihasta. Nestehukasta kärsivää ei silti välttämättä janota, sillä janon tunne tulee yleensä vasta, kun ruumiinpainosta on hävinnyt noin kaksi prosenttia nestettä. (70-kiloisella aikuisella tämä on 1,4 litraa nestettä ja 10 kiloisella koiralla 0,2dl).

Ihmisillä on todettu seuraavaa ja koirien luvut ovat hyvin vastaavat. Suluissa on desilitramäärät per 70 kiloa painava ihminen ja 20kg painava koira

  • 1% menetettyä nestettä: Heikentynyt muisti (sekä lähi- että pitkäkestoinen muisti) ja heikentynyt ongelmanratkaisukyky (7dl / 2dl)
  • 2% menetettyä nestettä: 10% huonompi fyysinen suorituskyky (1,4 l / 4dl)
  • 4% menetettyä nestettä: Lihasten toimintakyvyn heikkeneminen (2,8l / 8dl)
  • 6% menetettyä nestettä: Voi johtaa lämpöuupumukseen, jonka oireina oireita ihmisillä ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi. Pahentuessaan tila jatkuu lämpöhalvaukseen, jonka oireina on voivat olla kuuma ja kuiva iho, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, tasapainon heikentyminen, hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus, kouristelu ja äkillinen tajunnan menetys. Koirilla vastaavat oireet ovat nopea ja äänekäs läähätys, korkea ruumiinlämpö, heikotus / uupumus, oksentaminen ja ripulointi, poissaolevuus ja korkea syke. (4,2l/1,2l)
  • 8% menetettyä nestettä: hallusinaatiot (5,6l / 1,6l)
  • 10% menetettyä nestettä: verenkiertoelimistön romahtaminen ja sydänkohtaus eli kuolema. (7 Litraa / 2 litraa)

Raskaan fyysisen rasituksen tai ympäristön korkean lämpötilan seurauksena lämpöhalvaus voi kehittyä myös hyvin äkillisesti. Lämpöhalvauksessa elimistö ei pysty riittävästi poistamaan lämpöä, hikoilu tyrehtyy (ihmisellä) ja kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen. Huom! Koirilla ei ole kykyä hikoilla samalla tavalla kuin ihmisillä. Koirilla lämmönsäätely tapahtuu pääosin läähättämällä. Koiralla normaalilämpö on n. 38–39 astetta celsiusta. Niin alilämpö kuin kuumeilukin voivat olla merkkejä kuivumisesta ja tällöin on aina syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Kesällä uittaminen onkin mitä mainiointa liikuntaa, kunhan vesi on sinilevävapaata.
Juomaan voi myös oppia kuin opettaa

Niin koiran oppimisen ja kokeissa suoriutumisen kannalta olisi tärkeää, että koirat joisivat riittävästi. Doboillessa kannattaakin muistaa välillä itsekin ottaa huikkaa.

On olemassa koiria, jotka eivät malttaisi juoda ”töissä ollessaan”, koska koiran viretaso on niin korkea. Koiran voi ja kannattaakin opettaa juomaan käskystä. Treenien aikana koiraa kannattaa juottaa. Keinoja tähän on laittaa koiralle hieman joko purkkiruokaa tai kissan purkkiruokaa tai namipala veteen. Näin vesi maistuu paremmalta. Koiralle voi jo pennusta opettaa käskyn juomiseen samalla tavoin kuin ulkona tarpeiden tekemisen käskystä. Yksinkertaisesti kehut koiraa sen juodessa ja laitat siiten ”käskyn” tai modernimmalla koirankoulutuskielellä ”vihjesanan” esim. ”janottaako” ja kun koira sitten juo, niin kehua perään.

Juominen tärkeää niin kylmällä kuin kuumalla

Usein juottaminen muistetaan kesäkuumilla kyllä, mutta kisoja ja treenejä järjestetään myös kylminä vuoden aikoina. Huonosti nesteytetty keho alkaa myös helpommin palella talvella. Hyvällä nesteytyksellä on siis suuri merkitys niin oppimiselle, kestävyydelle kuin suorituskyvylle oli kyseessä sitten koira tai ohjaaja, ympäristössä kylmä tai kuuma.
Koirille kuin ihmisille on olemassa elektrolyyttijuomia, joiden ideana on taata myös "kuljettimet" joiden avulla neste kulkeutuu suolesta paremmin elimistöön.
Tuollaisen juoman voi itsekin helposti valmistaa esimerkiksi tilanteessa, jossa on ripuloinut tai oksennellut. Keitä litra vettä lisää teelusikallinen suolaa ja 2rkl sokeria (sekä 1 tl soodaa ja kolmen sitruunan mehu, jos teet tätä itsellesi.) Tämä juoma tulee säilyttää jääkaapissa ja säilyy noin vuorokauden.
Tai sitten voit ostaa elektrolyyttijuoman kaupasta itsellesi ja koirallesi.
Muista että kuumalla ilmalla ja fyysisessä työssä ihmisen tarve voi nousta jopa 12 litraan vuorokaudessa. Elektrolyyttijuomien idea on että elimistön neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa. Elektrolyyttijuomassa on mukana natriumia ja kaliumia, joita häviää hikoillessa.
Liiallisuuksiin ei toki tarvitse mennä.

Mistä sitten tietää saako tarpeeksi vettä?

Yksinkertaisesti juo, kun on jano, älä syrjää janontunnetta pois. Toisekseen kurkista virtsasi väri, jos se on kovin tummaa, hikoilu loppuu tai et ole käynyt pissillä kymmeneen tuntiin ilman että tarve on, juot todennäköisesti liian vähän. Jos taas virtsa on laimeaa ja pissalla on käytävä jatkuvasti, voi olla, että veden juontia kannattaa hieman rajoittaa.
Entäpä sitten koira? Mistä tietää, juoko koira tarpeeksi? Koirillakin virtsan väri kertoo tästä. Mutta nurmikolta on haastavaa katsoa väriä. Koiran kuivumisesta kertoo esimerkiksi se, että niskasta otettu poimu ei siliä takaisin hetkessä. Pidä siis aina raikasta vettä tarjolla!

Kirjoittaja Camilla Leijona