Mitä on DOBO?


move12_full.jpg

Dobo on Camilla Leijonan (ent. Peura) vuonna 2010 kehittämä koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntalaji. Alkuperäisenä ajatuksena oli laji, jossa voisi kehittää omaa lihaskuntoa ilman, että koira jäisi paitsioon. Hiljalleen syntyi Dobo. Dobon tavoitteena on lihaskunnon, tasapainon, kehon hallinnan sekä liikkuvuuden parantaminen, molemmille, yhdessä.Dobossa käytetään tasapainotyynyjä, puolipalloja sekä erityisiä dobopalloja, joita on eri kokoisia eri kokoisille koirille ja kahta eri mallia perus ovaalin muotoinen pallo ja solapallo. Liikkeitä on ohjaajalle, koiralle sekä yhdessä tehtäviä.

Doboa voi harrastaa yhdessä kaikkien terveiden koiran kanssa. Ohjaajille liikkeiden tehokkuus tulee usein yllätyksenä.

Doboa voi harrastaa aina ilolla. Koiraa ei missään kohtaa pakoteta mihinkään, vaan liikkeet tehdään koiran ehdoilla. Laji sopii kaiken kuntoisille ohjaajille ja koirilla, sillä haastetta voi aina nostaa.

Dobo on rekisteröity tuotemerkki ja sitä saavat käyttää kaikki dobokoulutusohjaajakurssin käyneet suoritettuaan hyväksytysti loppukokeen. Lähimmän dobokoulutusohjaajasi löydät täältä: https://dobo.fi/pages/trainers

Dobo on valloittanut jo maailman ja harrastajia löytyy jo Brasiliasta saakka.

Monet koiraharrastukset vaativat koiran fysiikalta paljon. Harrastuskoirilla, varsinkin sellaisissa lajeissa, johon kuuluu käännöksiä vauhdissa ja joissa tarvitaan hyvää kehon hallintaa dobosta on erityistä hyötyä. Koiran kehonhallinta ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys.

Dobo kehittää erityisen paljon syvää lihaksistoa.

Syvät lihakset ovat herkkiä lihaksia, jotka isojen aivojen käskystä aktivoituvat jo ennen pinnallisia lihaksia, jotka vastaavat itse liikkeestä.

Koiran pinnalliset lihakset ovat siis niitä, jotka liikuttavat koiraa. Syvät lihakset taas ovat ne, jotka tukevat nivelet paikoilleen. Syvät lihakset aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja staattisessa tasapainoilussa. Mikäli koiran syvä lihaksisto ei ole kunnossa, pinnallisetkaan lihakset eivät voi toimia kunnolla. Seurauksena on lihasten jännittymistä, kiputiloja, kulumia ja lukkoja.

Koiran lihakset tukevat niveliä ja luustoa sekä kannattavat kehoa - aivan kuten ihmiselläkin. Koiraharrastuslajeissa on jokaisessa omat lihasryhmänsä, jotka ovat suuremmalla rasituksella ja ovat näin vaarassa ylirasittumiselle, revähdyksille, jumiutumiselle tai vaarassa jäädä jännittyneeseen tilaan, jos lihashuoltoa ei tehdä tai se tehdään puolihuolimattomasti.

Vaikka koira olisi kuinka hyvin koulutettu, se ei pysty huonolla yleiskunnolla tai jumissa olevilla lihaksilla parhaimpiin suorituksiinsa. Kun koiran fysiikka ei kestä lajin vaatimaa rasitusta, myöskään koiran pää ei pysty suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla, joka sekin taas heikentää koiran tulosta. Koiran harrastamasta lajista toki riippuu, miten suuressa roolissa fyysinen jaksaminen on, mutta jokainen tietää omalta kohdaltaan, että hyvässä fyysisessä kunnossa jaksaa enemmän ja pystyy keskittymään paremmin. Ja kuinka paljon mukavampaa onkaan arki hyväkuntoisena. Eikä hyvästä kunnosta ole kenellekään haittaa!

Dobo-harjoittelun edut koiralle ovat

 • Harjoitukset kehittävät koiran keskittymiskykyä
 • Harjoitukset kehittävät koiran ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa
 • Harjoitukset vahvistavat koiran (syvää) lihaksistoa
 • Harjoitukset auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä
 • Harjoittelu yhdessä koiran kanssa tukee ja parantaa suhdetta ohjaajaan

Huom! Doboharjoittelu aloitetaan aina alkulämmittelyllä ja lopetetaan jäähdyttelemällä.

Dobo-harjoitttelun edut ohjaajalle ovat

 • Harjoitukset kehittävät lihasvoimaa. Ne kiinteyttävät, vahvistavat lihaksia sekä lisäävät lihaskestävyyttä. Koska kehon paino toimii monissa liikkeissä vastuksena, on liikkeistä helppo muokata jokaisen tasolle sopivia.
 • Harjoitukset lisäävät kehon joustavuutta. Monissa liikkeissä yhdistyy samanaikainen lihaksen vahvistaminen ja venytys, jonka on todettu olevan tehokkaampaa kuin pelkän venytyksen. Pallon avulla on helppo saada venytys kohdistumaan juuri haluttuun lihaksen kohtaan.
 • Harjoitukset parantavat tasapainoa ja koordinaatiokykyä
 • Harjoitukset parantavat ryhtiä, koska keskikehon lihaksisto joutuu tekemään töitä jo pelkästään tasapainon saavuttamiseksikin. Koska lihakset keskikehossa vahvistuvat ja venyvät tämä voi osaltaan poistaa selkäkipuja.
 • Harjoitukset parantavat / lisäävät kehonhallintaa.
 • Harjoitukset ovat hauskoja, joten niitä tehdessä unohtaa kaiken muun ja omakin leikkisyys herää. Harjoitukset ovat monesti samaan aikaan sekä hauskoja että haastavia.
 • Ja ennen kaikkea suhde koiraan paranee samalla

Milloin koira ei saa harjoitella doboa?

Dobo on loistavaa treeniä, mutta on kuitenkin hetkiä, jolloin Dobo-harjoittelua ei tule koiran kanssa tehdä. Maalaisjärjen käyttö onkin aina paikallaan arvioitaessa kannattaako harjoittelua tehdä.

Doboa ei esimerkiksi tule treenata koiran kanssa, kun

 • Koiralla on kuumetta tai tulehdus
 • Koiralla on jokin akuutti vamma
 • Koiralla on parantumattomia murtumia
 • Koiran jokin lihas on juuri revähtänyt tai koiralla venähdys
 • Koiralla on haavoja, jotka haittaavat harjoittelua
 • Koiralla on jokin tarttuva tauti tai ulkoloisia (ryhmätreenit tai dobovälineet, jota toisetkin käyttävät)
 • Tiineyden loppupuolella

Sairas- tai mammaloman jälkeen treeni aloitetaan varovasti.

Dobo on tarkoitettu terveille koirille. Mikäli koirallasi on jonkin rakenteellinen virhe tai ongelma konsultoi eläinlääkäriä, fysioterapeuttia tai osteopaattia ennen Dobo-harjoittelun aloittamista.

Dobo on rekisteröity tuotenimi ja markkinoinnissa nimeä Dobo saavat käyttää vain Dobokoulutusohjaajakurssin käyneet ja kokeen läpäisseet ohjaajat.

Dobokirjoja ja tarvikkeita voi ostaa monilta koulutusohjaajilta, Koirakoulu Kompassilta Helsingistä ja verkkokaupasta www.koulutustarvike.fi

Tervetuloa tämän hauskan, jatkuvasti kehittyvän harrastuksen pariin!

Mikäli haluat itse koulutusohjaajaksi katso koulutkset täältä: https://www.koirakoulukompassi.com/categories/85