Hengitä

Haluaisit itsellesi, varmemman olon, rennomman mielen, rennommat hartiat, vähemmän selkäkipuja? Haluaisit olla paremmalla tuulella, energisempi ja vähemmän stressaantunut? Siispä hengitä.

Meistä jokainen hengittää. Mutta me kaikki emme vielä osaa hengittää oikein. Jokainen koiranomistaja tietää, kuinka stressaantuneen koiran hengitys tihenee. Oikein kovassa stressissä koira läähättää ei kieli pitkällä ja rennosti kuin liikunnan jälkeen vaan pikaista ja pinnallista hengitystä. Aivan samoin meille ihmisille käy, kun olemme stressaantuneita. Hengityksemme tihenee ja muuttuu pinnalliseksi. Stressaantuneena huokailemme.

Pinnallisella hengityksellä tarkoitetaan hengitystä, jossa vain rintakehä nousee, vatsa ei liiku tai liikkuu vain vähän. Voit testata tapasi hengittää istumalla suoraan ja laittamalla toisen käden rinnan päälle, toisen vatsan päälle. Todellisen tuloksen saamiseksi älä yritä muuttaa hengitystäsi vaan hengitä niin kuin hengitit ennen kuin aloit lukemaan tätä artikkelia.

Mitä pinnallisempaa hengitys on sitä enemmän kätesi, joka on rinnan päällä, nousee suhteessa vatsan päällä olevaan käteen. Syvähengityksessä vatsan päällä oleva käsi nousee reilusti enemmän.


Kaikki hyvin, hengitä vain syvään.

Kuinka syvähengitys toimii. Netti on pullollaan erilaisia kaavoja, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan voit aloittaa helpolla kaavalla. Istu hyvässä ryhdissä tai makaa selälläsi ja hengitä nenän kautta syvään sisään laskien samalla mielessäsi kolmeen. Pidätä sitten laskien kolmeen ja puhalla ulos laskien taas kolmeen.
Kun tämä sujuu voit nostaa määrää kaavaan 5-5-5, 8-8-8 jne. Tasaluvut ovat mukavia siinä, ettei tarvitse muistaa hankalia kaavoja ja itse hengittämiseen keskittyminen on helpompaa. Tämä taas rentouttaa mieltä. Halutessasi voit ajatella päälle, että jokaisella sisäänvedolla imet itseesi hyvää energiaa ja päästät negatiivisuutta pois. Tai voit ajatella, että hengittäessäsi hissi laskeutuu, pysähtyy hetkeksi ja palaa sitten takaisin. Voit asettaa tavoitteeksesi hengittää normaalioloissa noin 10 kertaa minuutissa.

Syvähengityksen etuija on mm.

  • Stressin ja ahdistuksen väheneminen
  • Ruuansulatuksen paraneminen
  • Parempi uni
  • Vähemmän migreenejä
  • Vähemmän hartiajumeja
  • Parempi soluaineenvaihdunta
  • Itsevarmempi ja energisempi olo
  • Parempi keskittyminen

Etuja on vielä näiden lisäksi paljon. Kannattaa todellakin kokeilla!

Entäpä sitten koira? Voiko koiran opettaa hengittämään käskystä?
Voi. Tämä onnistuu esimerkiksi niin, että aina kun koira vetää henkeä, merkitset tuon hetken esim. naksautuksella ja palkitset. Koska ilma, joka menee sisään, tulee myös ulos. Joskus on vaikea hahmottaa, milloin sisäänhengitys tapahtuu. Alun helpottamiseksi voit ottaa ohuesta muovista tehdyn pussin ja laittaa sen koiran kuonon eteen. Kun pussin ilma tyhjenee, koira hengittää sisään. Harjoittelemalla saat tähän lisää kestoa eli koira hengittää syvempään.
Koiran erilaiset rauhoittumisharjoitukset voi ja kannattaa liittää tähän. Esimerkiksi rauhoittumisalusta-harjoitukset.

Monestihan koirat toimivat automaattisesti oikein, mutta rentoutumista ja hengittämistä voi myös opettaa. Näistä on iloa stressaaviin elämänvaiheisiin. Ja koirat hyötyvät syvähengittämisestä aivan kuten me ihmiset.

Dobopallolla ollessaan koirat usein rentoutuvat. Koira voi maata ja tässä samalla treenata myös hengittämistä. Muista myös itse hengittää syvään, niin tämä tarttuu myös koiraan. Tyynnytä oma äänesi.
Ajattele treenatessasi, että juuri nyt, juuri tässä on hyvä, eikä kiire minnekään.

Treeni-iloa!

Kirjoittanut Camilla Leijona